ADO bevestigt overname door Amerikaanse investeerders

4 November 2021, 19:43 uur
Sport
mainImage

ADO Den Haag heeft de overname door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Globalon Football Holdings (GFH) bevestigd. Eerder op de dag meldden wethouders al dat de Haagse voetbalclub in Amerikaanse handen was gekomen. Globalon Football Holdings is verantwoordelijk voor de Europese voetbalactiviteiten van Bolt Football Holdings.

"De onderhandelingen zijn vlot verlopen. De mensen van GFH werden door alle geledingen van de club geïnformeerd. Er was direct een klik. We hebben een partij gevonden die ADO Den Haag verder gaat helpen. Ik heet onze nieuwe eigenaar van harte welkom", aldus directeur Edwin Reijntjes.

"Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om iedereen te bedanken die de afgelopen maanden hard heeft gewerkt om dit resultaat mogelijk te maken. Ook wil ik onze staf, spelers, medewerkers en last but not least de supporters bedanken die al die maanden pal achter hun club zijn blijven staan. Een speciaal woord van dank gaat ook uit naar de gemeente Den Haag. Zonder hun steun waren we nooit zo ver gekomen. Wij staan als één man achter onze club in de regio Den Haag."

ADO degradeerde afgelopen seizoen uit de Eredivisie. Dankzij steun van de gemeente Den Haag wist de financieel noodlijdende club onlangs de begroting voor dit seizoen rond te krijgen en zo te voorkomen dat de proflicentie zou worden ingetrokken.

Met de overname komt voor ADO een einde aan een roerige periode in Chinese handen. United Vansen nam de club in 2015 officieel over. De overname verliep moeizaam, omdat het maanden duurde voordat de Chinezen de beloofde 8 miljoen euro overmaakten naar de vorige eigenaar Mark van der Kallen. Ook daarna was er vaak gedoe over geld en uitgestelde betalingen. Het leidde twee keer tot een kort geding, het laatste in april van dit jaar. De rechtbank in Den Haag oordeelde toen dat United Vansen 2 miljoen euro moest overmaken aan ADO.

Het Chinese bedrijf was op dat moment al druk bezig om een koper te vinden voor de club. United Vansen onderhandelde onder meer met World Soccer Holdings, investeringsmaatschappij Cosinus Group Capital Partners en een groep rond clubicoon Martin Jol en vastgoedondernemer Jeroen Lentze. De club zelf sprak met miljonair Ad Nederlof.

Uiteindelijk is ADO nu in handen gekomen van Globalon Football Holdings. Die investeringsmaatschappij werd vorig jaar al voor 97,48 procent eigenaar van de Belgische voetbalclub Waasland-Beveren, dat net als ADO degradeerde uit de hoogste afdeling.

"GFH hanteert een langetermijnstrategie voor elke club waar ze bij betrokken is, en legt daarbij de focus op slim, professioneel management in combinatie met een sterke lokale identiteit", aldus ADO Den Haag in een verklaring. "GFH is ervan overtuigd dat ADO Den Haag en zijn rijke geschiedenis een belangrijke rol kunnen spelen in de toekomst van het Nederlandse voetbal. GFH zal haar internationale ervaring en middelen ter beschikking stellen van ADO Den Haag, waardoor de club nieuwe mogelijkheden op en naast het veld krijgt."

ADO blijft via HFC zeggenschap houden over de naam, het logo, de clubkleuren en de locatie van de wedstrijden. De licentie gaat naar ADO Den Haag zelf.

De overname wordt definitief zodra de benodigde overeenkomsten zijn afgerond en de KNVB goedkeuring heeft gegeven.


Door: ANP